Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  6647   

Venturia pirina
Kara Leke



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Venturia pirina Aderh. (anamorph: Fusicladium pyrorum (Lib.) Fuckel) Pear fungal bir hastalik etmen olup, kara leke olarak adlandirilir.Dünyada ekonomik olarak önemli hasaliklardan biridir ve duyarli kültüvarlarda ciddi zararlara neden olmaktadir. Hastalik tüm yönleri ile elma kara leke (Venturia inaequalis) hastaligina benzer ve her iki fungus biyolojik olarak ayni katogoride yer almaktadir. Armut kültüvarlari hastalik etmenine karsi oldukça farkli duyarlilik gösterir, yani bir bölgede dayanikli olan kültüvar diger bir bölgede hassas olabilir.Fungal etmen infekteli dallar üzerinde misel ya da yapraklarda kis gibi olumsuz kosullarini geçirir. Armutlarin yesil aksam ya da meyve infeksiyonlari elma kara leke fungusu ile elmalarin infeksiyonlari için gerekli olan sartlara çok benzemektedir. Fungal etmenin askosporlari ana inokulum kaynagidir. Askosporlar 6 ile 8 haftalik bir peryotta olgunlasmasini tamamlar ve infeksiyonlar ilk olarak baharin çiçek gözleri yesil uç devresindeyken olmaktadir. Yapraklarda kislayan askosporlar yagmurlarin yagmasi ile serbest kalir ve hava akimlariyla yesil aksama ya da meyvelere tasinir. Konidisporlar inokulumun ikincil enfeksiyon kaynaklaridir ve bunlar ya ana infeksiyonlar ile baslatilan lezyonlarda ya da infekteli dallarin püstülleri üzerinde üretilir. Bir çok sekonder infeksiyon gelisme sezonu boyunca ortaya çikar. Hastaligin gelisimi Infeksiyon için gerek duyulan islaklik ve sicakligin uzunlugu bagimlidir. Bu iki faktör önemli bir rol üstelenir. Hatta yaparaklarin islaklik süreleri belirlenerek hastaligin infeksiyonlarinin olup olamyacagina karar verilebilir. Kara leke belirtileri yapraklarda 8 gün ve daha yasli yapraklarda ise 2 ay kadar bir sürede ortaya çikmaktadir. Meyvelerde gençken çok duyarlidir, olgun meyveler ise islaklik süresinin artmasi ile uzun süre duyarli kalabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Armut kara lekesinin hastalik belirtileri de elma kara leke hastaliginin belirtilerine benzer. Yaprak ve yaprak saplarinda lekeler yuvarlak ve kahverengi lekeler olarak baslar ve sonuçta kadifemsi bir görünüm almaktadirlar. Bu lezyonlar üzerinde konidisporlar üretilir. Daha sonraki sezonda küçük lekeler yapraklarin alt yüzeyinde de görülmektedir. Bunlar geç bahar ve erken yaz zamanlarinda ortaya çikan enfeksiyonlarinin bir sonucudur. Armutlarin yaprak infeksiyonlari elma kara lekesininki kadar yaygin degildir. Kara leke belirtileri meyvenin kaliksisinde ve meyvenin yan taraflari üzerinde meydana gelir. Bu lezyonlar genislerken, baska lekeler ile birlesir ve koyu kahverengi ya da siyah alanlari meydana getirir. Olgun olmayan meyvelerde lekeler küçük yuvarlak ve kadifemsi bir görünümdedir. Daha koyu olmak üzere igne deligi gibi lekeler meyveler üzerinde gelisir. Infekteli meyveler biçimsiz bir sekilde olmaktadir. Armutlarin meyve lekesinde baska, ince dallarda hastaliktan etkilenir. Ilk gelisme sezonlarinda, dallar üzerinde mantarimsi ve kanser benzeri alanlar seklinde hastalik ortaya çikar. Bir sonraki baharda ise hastaligin püstülleri kislanan bu lekeler üzerinde olmaktadir. Bu püstüller her sezon devamli olarak spor (konidi) ürettigi için hastaligin yayilmasinda önemli bir rol üstlenmektedir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 2. 3. 4. Kimyasal mücadele
Dormant dönemlerde hastalik ile mücadele için herhangi bir kontrol önlemi yapilmaz. Eger erken uyari sistemi bölgenizde varsa ya da uygulaniyorsa ilgili kisi ve kurumlar ile temasa geçilmeli ve onlara danisilarak mücadele programi uygulanabilir. Büyük ve ticari yetistiricilik yapilan yerlerde infeksiyonun baslama zamanlarinin bilinmesi hastaligin kontrolünde önemli bir etkendir. Çiçeklenme ile meyve olusumu zamanlarinda, yaprak islakliklari ve ortalama sicakliklar gözlenerekde hastaligin infeksiyon zamanlari belirlenebilir. Genel olarak hastalik ile mücadele programinda ilk ilaçlama çiçek gözleri kabardiginda, ikinci ilaçlama rozet devresi yani çiçekler kisa saplari ile ayri ayri görülüce, 3. ilaçlama çiçek taçlarinin %70-80 dökülünce ve 4. ilaçlama hava durumuna bakilarak 10-12 gün araliklar ile yapilabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorür WP 50% (400 g)
Bakir Oksit WP 50% (400 g)
Benomyl WP 50% (60 g)
Bitertanol SC 25% (50 g)
Bordo Bulamaci SIVI (1000+2000 g)
Carbendazim WP 50% (30 g)
Captan WP 50% (150 g)
Chlorothalonil WP 75% (200 g)
Dichlofluanid WP 50% (200 g)
Difenoconazole EC 250 g/l (10 cc)
Dodine WP 65% (100 g)
Dodine WP 500 g/l (80 g)
Fenarimol EC 120 g/l (30 cc)
Maneb WP 80% (300 g)
Penconazole+ Mancozeb WP 2.5+60% (100 g)
Propineb WP 70% (250 g)
Thiram (TMTD) WP/WG 80% (200 g)
Thiophanate Methyl WP (70% 60 g)
Tebuconazole WP 25% (25 g)
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Venturia pirina
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net